PERSBERICHT

#teamFemke en Nasty Women bundelen krachten in De Balie

Voor de tweede maal organiseert NASTY WOMEN AMSTERDAM een tentoonstelling die opkomt voor vrouwenrechten, protesteert tegen elke vorm van seksisme en zich solidair toont met onderdrukte vrouwen wereldwijd. De aanleiding is een groeiende groep Amsterdammers die zich zorgen maken over de wijze waarop burgemeester Femke Halsema in diverse media wordt afgemaakt om haar vrouw-zijn. De tentoonstelling vindt plaats samen met een avondvullend programma in De Balie.

Nasty Women versus Trump
Tijdens het finale debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen in 2016 noemde Trump Clinton een “nasty woman”. Seksisme. Een directe aanleiding voor honderdduizenden vrouwen wereldwijd om hier een streep te trekken. Nasty Women werd onderdeel van een beweging van feministen die uit solidariteit middels kunst protesteerden tégen seksisme en vrouwenonderdrukking. Een van de uitingen (naast vele protesten, publicaties, optredens et cetera) waren de Nasty Women Exhibitions waar kunstenaars hun werk doneerden voor organisaties die opkomen voor vrouwenrechten. In Amsterdam werd de Nasty Women Exhibition geïnitieerd door kunstenaar Airco Caravan in Josilda da Conceição Gallery in Amsterdam. De opbrengst, ruim €16.000,- werd gedoneerd aan Women on Waves, SheDecides en COC Amsterdam.

Hysterisch
De initiële opzet van de Nasty Women Exhibition was om dit een eenmalig event te laten zijn. Echter, wie het nieuws rondom met name vrouwen in leidende rollen een beetje volgt, ziet dat de strijd tegen seksisme nog niet is gewonnen. Denk aan hoe zowel Carola Schouten, Sigrid Kaag, Sylvana Simons, Fatima Aboulouafa als een Greta Thunberg met gemak ‘hysterisch’ worden genoemd.
In het verlengde hiervan maakt een groeiende groep Amsterdammers zich al geruime tijd zorgen om de wijze waarop burgemeester Femke Halsema steeds opnieuw op seksistische gronden wordt afgemaakt in diverse media.
Ze noemen zichzelf #teamFemke.

Burgemeester Halsema
Waar je bij mannen zelden zal zien dat ze worden aangesproken op (puberaal) gedrag van hun kinderen, werd burgemeester Halsema op de voorpagina van De Telegraaf direct verantwoordelijk gehouden voor een fout van haar zoon en werd haar positie als burgemeester in twijfel getrokken. Wie de berichtgeving en ook de uitingen op social media rondom Halsema volgt kan niets anders concluderen dat zij met regelmaat wordt afgemaakt om haar vrouw-zijn. Dit kan niet. Dit mag niet. En dit is niet van deze tijd.

Fucking bijna 2020
Kunstenaar TINKEBELL. zit in #teamFemke en naar aanleiding van de recente ontwikkelingen klopte ze aan bij Airco Caravan. Het is kennelijk nodig om nogmaals een streep te trekken. Op 8 december vindt de tweede Nasty Women Amsterdam Exhibition plaats in De Balie. Niet alleen om een halt toe te roepen aan seksisme jegens burgemeester Halsema, maar omdat het fucking bijna 2020 is en het tijd wordt dat vrouwen, nét als mannen, worden beoordeeld op inhoud en op hun functioneren.
Alle kunstwerken die te zien zijn tijdens NASTY WOMEN / #teamFemke zijn gedoneerd door kunstenaars en allemaal te koop voor bedragen tot €250,-. De opbrengst gaat naar organisaties die opkomen voor fundamentele vrouwenrechten.

#teamFemke*
#teamFemke bestaat uit (onder anderen) TINKEBELL., Airco Caravan, Kim van Keken, Jamila Aanzi, Maaike Vallenduuk, Anita Groenink, Angela Carper, Lola ‘t Hart, Marcella van der Kruk, Marije Lighthart, Matthea de Jong, Natascha van Weezel, Natasja van den Berg en Miriam Hulsmann.

Ben je kunstenaar en wil je ook een werk doneren?
http://www.nastywomenamsterdam.org (deadline 17 november 2019)
Info: nastywomenamsterdam@gmail.com
Facebook: Nasty Women Team Femke

Nasty Women #TeamFemke fundraiser expositie
Feestelijke opening zondag 8 december 16-20 uur
Avondvullend programma: hou de website van De Balie in de gaten
Finissage zondag 15 december 16-20 uur

*de naam Femke is te herleiden naar ‘vrede’ en ‘beschermer van de vrede’ maar ook naar het Franse ‘femme’, en het Latijnse ‘femina’, wat vrouw betekent. En maar het de oude Griekse naam Euphemia: ‘vrouw die goed kan spreken’. Kortom, ‘Nasty Women / #teamFemke’ laat zich horen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s