PERSBERICHT

De Nasty Women zijn terug in Amsterdam

Nasty Women. Deze wereldwijde anti seksisme beweging ontstond nadat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen won. De aanleiding? Trump noemde Hillary Clinton tijdens de campagne een ‘nasty woman’.  Nasty Women organiseerde internationaal tientallen tentoonstellingen waar duizenden kunstenaars aan meewerkten. Alle opbrengsten gingen naar organisaties die opkwamen voor vrouwenrechten.

 Maar de duizenden vrouwen die de straat opgingen, alle acties die zijn gevoerd tegen ‘grab ‘m by the pussy’ uitspraken en een complete #metoo revolutie hebben seksisme en alles wat daaraan gerelateerd is misschien wel bespreekbaar en publiek gemaakt, maar het probleem is niet kleiner geworden. Daarom organiseert Nasty Women Amsterdam van 8 tot 15 december een Nasty Women #teamFemkebenefiettententoonstelling én vindt in De Balie een avond over hedendaags seksisme plaats: I’m Not Bossy, I’m the Boss.

Grappige aanranding

Voor wie denkt dat mensen die zich ‘nog stééds’ druk maken over systematisch seksisme en ongelijke rechten tussen man en vrouw, spoken zien, eat your heart out: vorige week nog werd een rapport gepubliceerd waarin staat dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland niet daalt, maar stijgt. (https://nos.nl/artikel/2311084-loonkloof-tussen-mannen-en-vrouwen-wordt-groter.html) En in dezelfde week werd een televisie programma ‘De Villa’ terecht van de buis gehaald omdat de producenten een van de mannelijke deelnemers er toe hadden aangezet een vrouwelijke deelnemer aan te randen en de beelden hiervan werden, mét jolig muziekje eronder, want ‘grappig’, uitgezonden op televisie. (https://nos.nl/artikel/2311802-kijkers-moesten-signaleren-dat-wat-in-de-villa-gebeurde-echt-niet-kon.html)

Ondertussen blijkt ook dat een op de tien vrouwen in Nederland geen geld heeft om maandverband te kopen, wordt het recht om ‘baas te zijn in eigen buik’ waar lang voor is gevochten weer steeds vaker en feller bekritiseerd, lopen vrouwen 50% meer risico op een verkeerde diagnose na een hartaanval omdat de medische wetenschap zich nu eenmaal baseert op het lichaam van de man én wordt de eerste vrouwelijke burgemeester in Amsterdam, Femke Halsema als het even kan genadeloos afgemaakt om haar verantwoordelijkheid als moeder.

Het is genoeg. Het is verdomme bijna 2020.

Op initiatief van onder anderen Airco Caravan en TINKEBELL. werd een nieuwe Nasty Women (#teamFemke) benefiettentoonstelling én een avondvullend programma in de Amsterdamse Balie opgetuigd om genderongelijkheid en elke vorm van seksisme aan te kaarten en aan te klagen. Ruim 300 kunstenaars meldden zich aan en een selectie van zo’n 250 kunstwerken van onder anderen Marlene Dumas, Barbara Broekman, Maxime Duvall, Sylvia B., Sarah Maple, Berend Strik, Anouk Griffioen, Elfi Voermans, Terry Rodgers en Sacha de Boer is te zien en te koop voor bedragen tot € 250,-. De complete lijst met kunstenaars.

De volledige verkoop-opbrengst gaat naar Elance Academy, coachingsacademie voor meiden en jonge vrouwen én naar het anticonceptiespreekuur voor ongedocumenteerde vrouwen in de Bijlmer, van Dokters van de Wereld.

Nasty Women #TeamFemke – benefiettentoonstelling

Feestelijke opening zondag 8 december 16 – 20 uur in de bovenfoyer van De Balie(wees er snel bij want de run op sommige werken gaat hard!)

Openingstijden: 8-15 december van 12 tot 19 uur
Finissage zondag 15 december, 16 – 20 uur

Programma I’m Not Bossy, I’m the BossStop seksisme tegen vrouwen aan de top” met Stella Bergsma, TINKEBELL., Els van der Plas, Myrthe Hilkens, Sharon Gesthuizen en Airco Caravan. Bestel tickets

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Contact:

mail@aircocaravan.com – 06 28 225 227
tinkebell@tinkebell.com
Lola ‘t Hart lolathart@debalie.nl

Facebook: www.facebook.com/nastywomenamsterdam
Instagram: www.instagram.com/nastywomen.amsterdam

#teamFemke*
#teamFemke bestaat uit (onder anderen) TINKEBELL., Airco Caravan, Kim van Keken, Jamila Aanzi, Maaike Vallenduuk, Anita Groenink, Angela Carper, Lola ‘t Hart, Marcella van der Kruk, Marije Lighthart, Matthea de Jong, Natascha van Weezel, Natasja van den Berg en Miriam Hulsmann.

*de naam Femke is te herleiden naar ‘vrede’ en ‘beschermer van de vrede’ maar ook naar het Franse ‘femme’, en het Latijnse ‘femina’, wat vrouw betekent. En maar het de oude Griekse naam Euphemia: ‘vrouw die goed kan spreken’. Kortom, ‘Nasty Women / #teamFemke’ laat zich horen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s